Om Kimberley- Hundpsykolog och hundinstruktör.


Mitt namn är Kimberley Jarlsmark Bergdal och jag arbetar som hundpsykolog och hundinstruktör i Göteborg med omnejd. 

Jag jobbar även som konsult på hunddagis där jag utbildar och vägleder personal i att skapa välfungerande och harmoniska flockar.

Sedan barnsben har hundens väsen påverkat mig starkt. De har skänkt mig trygghet och kärlek bara genom sitt sätt att vara. Tidigt ville jag förstå deras behov, vad de försökte säga och varför de betedde sig som dem gjorde.

För drygt 20 år sedan fick jag möjligheten att jobba på ett av dem första hunddagisen som fanns i Göteborg. Där blev jag upplärd av hundpsykologer och fick jobba med-och studera hundar i flock varje dag.

Detta var som att komma in i en ny värld. Jag lärde mig att tolka hundens rika kroppsspråk och signaler. Vad säger hundarna till varann och till mig, hur behöver jag som människa kommunicera för att nå fram?

Jag fick uppleva det magiska i samspelet som finns i en harmonisk och välfungerande stor hundflock. Alla år som sedan följt med arbete i flock har skänkt mig en ovärderlig inblick och kunskap i hundens väsen. Varje dag lär mig hundarna något nytt om dem och deras psykologi och jag är djupt tacksam över den tillit och kärlek jag får uppleva!

Genom åren har jag vidareutbildat mig till instruktör och är certifierad för att hålla valp-och unghundskurs, vardagslydnad och mental-och fysiskt aktivering/trix och konster.

Jag har fördjupat mig i problembeteenden och vad som föranleder dessa. I mitt arbete som hundpsykolog tränar jag många hundar som har utvecklat allt från rädslor-och flyktbeteende till storhetsvansinne som tippar över till aggression. 

Ett allt vanligare problem som våra hundar drabbas av är stress. Ofta beror detta på bristande kunskap kring vad som stressar en hund och hur vi kan motverka det. Väldigt många problembeteenden har sin grund i stress.

Vare sig det rör sig om blockeringar, flyktbeteende eller kraftfulla utfall så kan vi vägleda och hjälpa våra hundar att bli harmoniska. Till största delen handlar det om trygg energi, tydlighet och att kunna tolka vad hundens beteende står för.

Jag lägger stor vikt vid relationen mellan hund och ägare. Först när man som ägare förstår vad ens hund säger och vad ett beteende grundar sig i, kan man börja forma en relation som är trygg, tillitsfull och glädjefylld.

"Vi kan inte beskriva hur tacksamma vi är över Kimberley och hennes hjälp, hon har förändrat vårat liv och Pelle är nu en mer lugn och trygg hund "

Kundreferenser




"Vi var stumma av förundran över hur du hanterade Kion och det känns väldigt privilegerat att få din hjälp"

/ Louise Salomonsson,

ägare till Kion, labrador

Kimberley Jarlsmark, Hundpsykolog, hundinstruktör.

Utbildning:

Hunddagisskötare Hundakademin (1999)

Diplomerad Hundinstruktör Hundakademin (2015)

Certifierad Better Dog Academy-instruktör (2015, 2017, 2018)

Certifierad Hundakademin-instruktör (2016)

Problemhundstränare Hundakademin

Erfarenhet:

Hundskötare Hundakademin (1999-2000) (2009-2018)

Kursledare Hundakademin (2015-2018)

Kursledare Doglife hundcenter (2017-2020)

Hundpsykolog Doglife hundcenter (2017-2020)

Hunddagispersonal Doglife hundcenter (2017-2020)

Hundträning privat (2000-och framåt)

Hunddagispersonal och utbildare Hundstället (2020-2021)

Hundpsykolog Hundexpertis (2020-pågående)

Nuvarande hund:

Wilma, född 2008. Ras Coton de tulear.

Wilma är en trogen följeslagare som älskar att jobba. Med stor iver och glädje hänger hon strumpor på lina eller hjälper matte att öppna/stänga kökslådor.

Förutom vardagslydnad, allehanda trix och konster så tränas hon även i nosework och är certifierad röd Better Dog (Duktig Hund SKK/Better dog academy).

Men främst är Wilma en ovärderlig källa till kärlek och glädje för matte med familj.